Zonnepanelen kopen: het is iets van deze tijd en steeds meer huishoudens én bedrijven kiezen ervoor. Natuurlijk is het een heuse investering en dat wil zeggen dat je best niet zomaar de eerste de beste aankoop doet. Het loont de moeite om eerst te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat de voordelen en nadelen zijn.

Als je écht waarde voor je geld wilt krijgen, dan is het een goed idee om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. Zo begin je niet onvoorbereid aan de zoektocht, en dat zal je op de korte én de lange termijn alleen maar voordelen opleveren.

Welke zaken zijn nu belangrijk als je zonnepanelen wilt kopen? Hieronder lees je alles wat je wilt weten!

Belangrijk bij aankoop van zonnepanelen voor je woning of bedrijf

Zonnepanelen geven je de mogelijkheid om geld te besparen, het milieu een handje te helpen én daarbij gemakkelijker aan extra stroom te geraken. Niets dan voordelen dus, maar daar kan je enkel optimaal van genieten als je rekening houdt met onderstaande zaken:

1. De beschikbare ruimte op je dak

Het beste scenario is natuurlijk dat je oneindig veel ruimte hebt om zonnepalen te plaatsen, waardoor je ook oneindig veel stroom uit zonlicht kunt halen. De realiteit is echter anders: veel woningen hebben slechts een klein dak en hun mogelijkheden zijn dan ook beperkt.

Toch is het voor elk huishouden of bedrijf een optie, zolang er rekening gehouden wordt met de beschikbare ruimte op het dak. Besef dat dit ook zal bepalen hoeveel stroom je effectief uit de zonnepanelen kunt halen en bespreek de mogelijkheden met je aanbieder om duidelijke informatie te krijgen! Laat van tevoren ook altijd een dakscan uitvoeren.

2. De plaatsing van de zonnepanelen

Méér opbrengst halen uit zonnepanelen die op zich al heel betrouwbaar zijn, dat kan als je deze op de juiste manier laat installeren. Het is immers erg belangrijk dat de panelen in de eerste plaats al goed vastgemaakt worden, zodat ze niet bij een rukwind loskomen.

Daarbij speelt ook de richting van de zonnepanelen een erg belangrijke rol als het gaat om het rendement dat je eruit haalt. Een gespecialiseerde aanbieder weet echter wat hij doet en zal ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Het gevolg is dat je er dus ook heel wat meer uit haalt!

3. De verhouding zonnepanelen – fossiele brandstoffen

Ten slotte is het een goed idee om op zoek te gaan naar de beste balans tussen beide vormen van energievoorziening. Als je veel zonnepanelen hebt, dan kan je natuurlijk een groot deel van je voorziening op basis van fossiele brandstoffen weglaten. Houd er echter rekening mee dat zonne-energie niet altijd gelijkmatig aangevoerd kan worden, aangezien dat afhangt van de aan- of afwezigheid van de zon zelf.

Wil je het milieu écht helpen? Dan zijn zonnepanelen een must. De meeste mensen maken echter nog altijd gebruik van traditionele brandstoffen voor hun huishouden of woning. Dat is tegenwoordig nog altijd onvermijdelijk, hoewel je natuurlijk al een groot verschil kunt maken door voor zonnepanelen te kiezen!

Zonnepanelen zijn de energiebron van de toekomst

Zonnepanelen hebben heel wat in petto, zeker als je bovenstaande tips gebruikt om er zoveel mogelijk uit te halen. Vertrouw je daarbij op de service en het aanbod van een gespecialiseerde winkel of professional, dan gaan de voordelen nog veel verder.

Van meer wooncomfort tot een lagere belasting op het milieu en zelfs subsidies van de overheid om deze financiële beslissing de ondersteunen, in de huidige maatschappij is kiezen voor zonnepanelen een keuze die enkel voordelen met zich meebrengt. Zowel voor jezelf als de maatschappij én de natuur!